Základní funkce WordPressu

Základní funkce WordPressu

Ihned po snadné a intuitivní instalaci můžete s redakčním systémem začít pracovat jak na elegantním blogu, tak i obecném webu. A jak? Podívejme se na základní funkce WordPressu.

POZNÁMKA – termínem základní označujeme ty funkce, kterými WP disponuje hned po instalaci, tedy bez přidání dalších pluginů. Jedná se však jen o způsob, jak celý koncept zpřehlednit. Přidání nového doplňku, a tedy i funkce, je záležitostí na minutu.

Co najdeme v CMS po instalaci:

Nástěnka

Nástěnka je centrálou vašeho webu. Najdete zde shrnutí základních informací o stránkách včetně např. příchozích odkazů.

Příspěvky X Stránky

Pátěří vašeho webu budou příspěvky a stránky. O co se jedná a jaký je mezi nimi rozdíl? Nejlepší přirovnáním je, že příspěvky jsou v podstatě jako klasické články v novinách na blogu. Mají být aktuální a informovat o tom, co je nového. Zatímco stránky jsou v podstatě neměnné – například stránka „O nás“ nebo „Kontakt“.

Příspěvky samozřejmě nemusí obsahovat pouze text, ale i multimediální soubory. Může se jednat i o krátký videovstup. Stejně tak lze na stránku umístit fórum, a tím zajistit stále aktualizovaný obsah.

Média

WordPress umožňuje nahrávat a používat různorodé multimediální soubory. Ať už se jedná o fotky z rodinné dovolené, nebo záznam firemního jednání.

Odkazy

Odkazy na partnerské stránky nemusíte vkládat ručně do šablony. Stačí je umístit pomocí této funkce.

Komentáře

Většina provozovatelů webů potřebuje zpětnou vazbu. A nejjednodušší a přitom nejefektivnější formou zpětné vazby jsou komentáře. WordPress umožňuje umístit komentářové pole jak na aktuálních příspěvcích, tak i stránkách.

Vzhled webu

Pro nastavení vzhledu se nemusíte přímo orientovat a měnit HTML kód. Primární vlastnosti lze pohodlně nastavit i v administraci redakčního systému. Nastavujte pozadí, hlavičku, patičku nebo třeba reklamní bannery a ikony sociálních sítí.

Vzhled webu si můžete sami vytvořit, nebo lze využít již existujících šablon. Vybírejte z kvalitních hotových témat vzhledu.

Doplňky

Doplňky WordPressu, jinak řečeno pluginy nebo jen rozšíření, přidávají k už tak výkonému systému v podstatě neomezené množství dalších funkcí. Ať už se jedná o ankety pro uživatele, nebo RSS výstup či „jen“ kalendář akcí.

Rozšíření jsou způsobem, jak z webu na WordPressu vytvořit komplexní komunitní portál nebo zpravodajský server. Stejně jako šablony vzhledu jsou i pluginy vyvíjeny širokou vývojářskou komunitou. Autory doplňků můžete podpořit i drobnými finančními dary přes elektronické peněženky a platební systémy.

Více informací najdete na stránce oblíbené doplňky pro WordPress

Uživatelský panel

Měřítkem úspěšnosti většiny www stránek je jejich návštěvnost. A způsobem, jak si zajistit vracející se návštěvníky, je udělat z nich uživatele. WordPress samozřejmě podporuje více tříd uživatelů, od běžných čtenářů po moderátory a správce obsahu.

Nástroje

Souhrn užitečných funkcí a rozšíření pro ještě snažší správu, údržbu a zálohování webu.

Panel nastavení

Konkrétnější seznam proveditelných úprav. Obsahuje například základní nastavení webu v podobě názvu a titulku, ale i povolení komentářů, viditelnosti obsahu pro různé třídy čtenářů a mnoho dalšího. Také se vyznačuje provázaností s pluginy.

Kam dál